Joskus kaikki mikä kiiltää on kultaa

09.02.2023

Jos se kiiltää kuin kulta. Ja väri on kuin kulta, niin se voi olla Lapin kulta.

Ninan Lasi & Koru Studion kultakurssin inspiroimana kokeilin miten taipuu oma kulta lasin alle.

Nappikorviksissa pohjalla on musta lasi, sen päällä 24 karaatin kultaa ja suojakerroksena kirkas lasi.

Kullanmurut jäähtymässä.

Riipuksessa mustan lasin päällä on 24 karaatin kultaa. Pintaa ei ole käsitelty. Helmen kuumennus liekissä kiinnittää kullan lasin pintaan. Kokeilen kevään ajan miten kultakerros kestää ilman lisäsuojaa korun pinnalla.

Lapin kultaa Tankavaarasta

Näissä helmissä käytetty 24 karaatin kulta on peräisin Lapin Tankavaarasta. Kulta erotetaan jokihiekasta painovoiman avulla ilman kemikaaleja. Vuosaaressa sijaitseva Kultaus Snellman ostaa itse kullan kullanhuuhtojilta. Kulta toimitetaan Saksaan, jossa se lyödään lehtikullaksi. Kultaus Snellman takaa, että Lapin Tankavaaran lehtikulta on ekologista ja eettisesti valmistettua.

Ehkä Lapin kultaan on tarttunut hieman Lapin taikaa ja revontulien tuiketta.

Eikö kaikki kulta sitten ole? Korukullan ja siitä tehdyn lehtikullan alkuperää ei käytännössä voi määritellä jälkeenpäin. Tavallinen kulta on sekoitus eri alueilta, Etelä-Amerikasta, Kongosta, Venäjältä jne, tuotetusta raakakullasta. Edellä mainituilla alueilla kulta erotetaan kiviaineksista myrkyllisillä kemikaaleilla, jotka vaihtelevat elohopeasta syanidiin. Nämä kemikaalit vaarantavat ympäristön lisäksi lähialueen ihmisten ja työntekijöiden terveyden. Suurin osa kullasta päätyy korunvalmistukseen ja sijoitusmarkkinoille kultaharkkoina. Matka kaivoksista markkinoille pitää sisällään epäeettistä ja rikollista toimintaa (lapsityövoiman käyttöä, ihmiskauppaa, kohtuuttomia työolosuhteita, korruptiota ja rahoitetaan aseellisia rikollisryhmiä). Hesarin artikkelissa 31.1.2023 avattiin hyvin näitä asioita.

Ehdottomasti jatkoon tämä kokeilu. Uusin ideoin ja entisiäkin tuunaten.

Jotkut päivät on kultaa. Ja kiveä muut.

Näin Froikkareita hieman lainaten.

Näissä nappikorviksissa kultakerros on mustan lasin päällä. Pintaa ei ole käsitelty. Kuumennus liekissä kiinnittää kullan ja lasin toisiinsa.

Oranssit nappikorvikset olen valmistanut samalla tavalla.